Най-вероятно носът е входната врата, през която SARS-Co-V-2 влиза в тялото, смятат изследователи от много университети и лаборатории в САЩ, Канада и Китай.
Те представят свое проучване в сп. Cell, в което проследяват лекотата, с която коронавирусът заразява различни видове клетки в дихателните пътища - от носа, трахеята, бронхите, бронхиолите до алвеолите. Откриват плавен спектър на инфекциозност, който намалява от горния към долния дихателен тракт. Това означава, че най-лесно се заразяват клетките в носната кухина, а най-трудно тези, които са дълбоко в белите дробове. Според учените директното заразяване на белите дробове с помощта на въздушни микрочастици е малко възможно, поне спрямо сегашните данни.
Защо носът?
С помощта на обратни генетични системи, реконвалесцентна плазма и специфични антитела, които се свързват с вируса, са установени местата на най-голяма концентрацията на вирусна РНК. Оказва се, че те се намират в носа и че той е най-чувствителен на вируса. Това се доказва от голямото количество РНК на SARS-CoV-2, открито в аерозолни частици, издишани по време на нормално дишане. Когато този аерозол се вдиша от даден субект, най-високата плътност на отлагане на единица повърхност се открива в носа.
Второ, сравнително високата експресия на АСЕ2 рецептори (с които обикновено се свързва вирусът) в назални (носни) проби предполага, че носната кухина е плодородно място за ранна инфекция на SARS-CoV-2. Трето, носът е изложен на високи, но променливи атаки от инфекциозни и екологични агенти, в резултат на което има готови, вродени, защитни отговори. Следователно, различното протичане на COVID-19 може се определя от началното проникване на вируса в носа и неговата локални защитни реакции.
Как става инфектирането на белите дробове
Оралната аспирация (проникване на течни или твърди вещества в трахеята или белите дробове при вдишванe) е ключов фактор за много инфекциозни болести на долните дихателни пътища. Добре известно е, че носните секрети се почистват чрез специални реснички (мукоцилиарeн клирънс) и се натрупват в устната кухина, където се смесват с орофарингеалните и слюнчените секрети. Много вероятно е вирусът да се размножава точно в орофаринкса.
Смята се, че предимно през нощта течност, богата на вируси, се аспирира (попада при вдишване) дълбоко в белите дробове. Това са микроаспирати, които обаче са достатъчни за иницииране на инфекция. Те съдържат ензими и други медиатори, улесняващи инфектирането на алвеоларните клетки. Доказателство за това са петнистите сенки (инфилтрати), които са характерни за рентгенография на COVID-19
Самият ход на COVID-19 доказва този начин на заразяване – инфекцията започва от горните дихателни пътища, следва аспирация и инфекция на долните дихателни пътища. Трябва да се отбележи, че силна микроаспирация и гастроезофагеална аспирация се наблюдават по-често при пациенти с по-тежко протичане на COVID-19 – възрастни, диабетици и хора с наднормено тегло.
В заключение: носната кухина е първоначалното място за заразяване на организма, откъдето вирусът слиза надолу и „засажда“ белия дроб чрез аспирати.
Това означава, че масовото използване на маски за предотвратяване на вдишване на аерозоли и механично предпазване на носа от такива пасажи е задължително. Допълнителни терапевтични стратегии, които намаляват вирусния титър в носа на ранен етап, са назалните промивки, локални антивирусни средства или имунна модулация. Да си припомним факта, че в Австрия случаите на заразяване намаляха с 90% две седмици, след като държавата наложи задължително носене на маски на 6 април.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни